Amikor a szomszédban van a lakodalom (esküvői szösszenet)

« vissza

…és amikor ugyanide kérik fel az embert a vőfélyszerepre, az egyszerre megtisztelő és komoly kihívás. Természetesen elvállaltam, mert amiként a régiek is tartották: a jó szomszéd Isten ajándéka; a kapcsolatokat pedig ápolni kell. Persze felkészültem rá, hogy nekem itt helyt kell állnom mind szomszédként, mind vőfélyként, és persze családapaként is, hiszen családtagjaimmal együtt meghívott vendég is voltam.

Az egész „ünnepségsorozat” szerdán (!) vette kezdetét. Az örömapa átszólt a kerítésen, hogy menjek már át hozzájuk, mert megérkezett a bor, és meg kellene azt kóstolni. Átmentem… a szőlő nemesített levét késő estig kóstolgattuk. A jelen lévő kóstolók egyhangúlag állapították meg, hogy az itallal semmi baj nincs. Mehet a lakodalmi asztalra.

Másnap a pálinka miatt kellett átlendülnöm a szomszédba, miután a kedves ember – megint a kerítésen keresztül – rádumált arra, hogy állítsam már le a fűnyírót, a  munka megvár. És igazat beszélt. Finom volt a pálinka is, alkalmas a lakodalmi fogyasztásra… Ezt persze rajtam kívül még többen is hangoztatták ezen a csütörtökön.

A csallóközi hagyományok útján járva pénteken már az ifjú menyasszony  és vőlegény fogadta a násznép apraját és nagyját, jöttek az ajándékozók (meg a szomjas emberek) szépen sorjában. Ezen a napon is dicsértük a bort meg a pálinkát. Az örömapa mindenkit megnyugtatott, hogy nem kell aggódni, maradt még másnapra is bőven mindkettőből.

Szombaton csaptunk egy fergeteges, minden jóval megtűzdelt lakodalmat. Én vasárnap reggel hatkor érkeztem haza, de már akkor komolyabb koordinációs problémákkal küszködtem… a fáradtság miatt természetesen. Az ágyamat azért sikeresen megtaláltam. Jó volt mögöttem érezni a nagy napot, a beteljesített munkát, és tudni, hogy minden simán ment. A vasárnapot a pihenésre szántam. Családi csöndben szundikáltam, amikor hallom, hogy valaki kopog az ajtón… A szomszéd volt. Közölte, hogy maradt még némi étel és ital. Fel hát a fogyasztásra! Összeszedtem magam és már indultam is, mert tudtam, hogy a jó szomszéd Isten ajándéka!   

Lejegyezte,

Zalka Lóránt, vőfély

mobil: 0903 689 829

Rólunk

A felvidekieskuvo.sk életre hívása során egyetlen cél vezérelt bennünket: hogy egy helyen tegyük elérhetővé számotokra mindazokat a szolgáltatásokat, amelyek segítségével a Nagy Napot tényleg emlékezetessé tehetitek.

Csapattagok

Ismerjétek meg tagjainkat, és válasszatok minőségi esküvői szolgáltatóink közül. Válogatott csapattagjaink legfőbb célja ugyanis az igényes és magas szintű felvidéki esküvők megvalósítása.

A csapattagok külön‑külön foglalhatóak. A minőség minden esetben garantált!