Mennyit kapcsol le rólad a hivatal?

« vissza

Az esküvő és a lakodalom gazdasági vetületéről általában az elvártnál kevesebb releváns információ találtatik nyilvános forrásokban. Azt meg már mekkora bunkóság megkérdezni, hogy „No, Gizike, mennyi pénz jött össze a menyasszonytáncban?” Így aztán ezekről a dolgokról mindenki, nem biztos, hogy bölcsen, de annál szemérmesebben hallgat. E sorok írója valamelyest tabudöntögető volt, és kisebb fölhördülést keltette, amikor 2013-ban nyilvánosan merészelt írni ezen oktalanul tabusított területről (link: ITT). Ugyanez a tabudöntögető tendencia folytatódott a Menyhárt József és Zalka Lóránt barátommal közösen írt Lakadáré (ITT) című könyvünkben, ahol tételesen számba vettük, mi mennyibe kerülhet egy lakodalomban.

Jó ha tudod, a polgári szertartások során milyen illetékeket számíthat fel neked a területileg illetékes anyakönyvi hivatal. Azt írtuk, a területileg illetékes. Ha ugyanis nem ott lakik legalább az egyikőtök, ahol házasodnátok, 16,5 eurós illetékkel találjátok magatokat szembe, hogy engedélyezzék, hogy a házasságot másutt kössék meg, mint az illetékes anyakönyvi hivatal illetékességi körében.

Ugyanennyibe kerül megkötni a házasságot másutt, mint az illetékes anyakönyvi hivatal előtt. Azaz, ha mindketten szlovák állampolgárok vagytok, és nem „otthon”, hanem egy harmadik helyen akartok esküdni, már 33 eurónál jártok.

A meghatározott időn kívüli házasságkötés díja is 16,5 euró. Minden önkormányzat meghatározza, hogy mi a házasságkötésre kijelölt időszak. Ez jellemzően a szombat délután. Ha te kedd délelőtt szeretnéd, megy akkor is, 16,50-ért.

Ha neked a házasságkötő terem túl snassz, és s hivatalosan meghatározott helyiségen kívül mondanád ki a boldogító igent, ezt 66 euróért teheted meg.

Ha a jövendőbelid külföldi, 66 eurót kell kicsengetned.

Ha két külföldi állampolgár valamilyen, számomra érthetetlen okokból Szlovákiában házasodna, az 165,5 eurójukba kerülne.

Még ennél is drágább, ha a házasodó felek egyikének sincs állandó szlovákiai lakhelye. Ha külföldre mentél dolgozni, az állampolgárságod megtartottad, viszont huzamos tartózkodási engedéllyel vagy kint, és az állandó lakcímed is külföldön van, akkor, hiába vagy szlovák állampolgár, te is ebbe a kategóriába esel. Ha a párod is hasonló cipőben jár, vagy külföldi, azaz az állandó szlovákiai lakhely egyikőtök esetében sem teljesül, 199 euró a hivatali illeték. Pedig ezen a pénzen akár már egy jó vőfélyt is kaphatnátok:(((

 

Kocur László vőfély

Ha te a 66 eurós kategória vagy, a magyar mellett angol nyelven is vállalok esküvőket

www.vofely.sk

 

fotó: www.kalman.eu

Rólunk

A felvidekieskuvo.sk életre hívása során egyetlen cél vezérelt bennünket: hogy egy helyen tegyük elérhetővé számotokra mindazokat a szolgáltatásokat, amelyek segítségével a Nagy Napot tényleg emlékezetessé tehetitek.

Csapattagok

Ismerjétek meg tagjainkat, és válasszatok minőségi esküvői szolgáltatóink közül. Válogatott csapattagjaink legfőbb célja ugyanis az igényes és magas szintű felvidéki esküvők megvalósítása.

A csapattagok külön‑külön foglalhatóak. A minőség minden esetben garantált!