Rejtett, de nagyon is létező esküvői költségek

« vissza

Az előző részben (ide linket) a polgári szertartás lehetséges költségeiről írtunk. Jó azonban, ha tudod: amennyiben a hivatalosan meghatározott időkereten kívül, és/vagy az önkormányzat által meghatározott hivatalos eskettetőhelyen kívül szeretnéd kimondani a boldogító igent, újabb költségek várhatnak rád. (Drága dolog ez a lagzi, mi? De nyugi, csak egyszer van!) Az eljárási díjakról törvény rendelkezik, innen szemezgettük ki a legutóbbi bejegyzésben is közreadott költségeket (145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch). Ezek az eljárási díjak törvényileg szabottak, és az ország minden településén azonosak. Még jó:)

De! Az önkormányzat, ha akar, újabb díjakat számolhat fel neked, költségtérítés címén. Ez már nekem kicsit olyan lehúzásszagúnak tűnik. Az önkormányzatok ezt azzal indokolják, hogy alapesetben, ugye, ha mindenki a hivatalosan meghatározott helyen és időben esküszik, akkor azt a költségvetésből finanszírozzák. De ha azt akarod, hogy az eskettető brigád – anyakönyvvezető, az önkormányzat eskettetésre feljogosított képviselője, alpolgármester, polgármester; orgonista, versmondó lányka stb. – kimenjen egy külső helyszínre, azzal az önkormányzatnak kiadása keletkezik, amit pedig valakinek meg kell téríteni. Bizonyám. Ezekről az illetékekről önkormányzati rendeletek döntenek, és az összegük is változó. Érdemes rákérdezni, nehogy akkor lepődjetek meg, amikor a cechet hozzák a városházáról.

Ezeket a sorokat Félben, a feleségem szülőfalujában, a fővárostól 17 km-re írom. Az elmúlt 15 évben már volt néhány fővárosi esküvőm, a leggyakrabban Pozsonypüspökiben, mert ott élnek még nagy számban magyarok, de egy volt a dévényi várban is. Ez még a koronás világban történt, akkor nem tudom, mennyibe került, de ma 170 eurót kell érte letenni. Ez a terület tulajdonosának  fizetendő bérleti díj. Merthogy ilyen is van. Azaz az eljárási illeték, és az önkormányzat által kivetett költségtérítés mellé még jöhet egy bérleti díj a helyszíntől.

Ide kattintva nézheted meg, mennyi a Prímáspalota bérleti díja (erős idegzetűeknek).

A sztrecsényi vár 200 euróért lehet a tied, de fényképezkedéshez elég a belépő megvásárlása, extra díj nincs.

A bajmóci vár árát 10 000 koronából számolták vissza.

A vöröskői vár akár 1600 euródba is kerülhet, ha sok vendéget hívsz, sok időre, és ez csak a kültér.

Az viszont szinte hihetetlen, hogy a csodálatos – bár nem nagy – selmecbányai Óvár már egy százasért a tiéd lehet. A mai világban ez szinte ingyen van…

Hogy egy keleti helyszínt is mondjunk, a kassai tetthelyekről ITT találsz egy eligazító táblázatot.

 

Kocur László vőfély

0908 56 29 20

www.vofely.sk

Rólunk

A felvidekieskuvo.sk életre hívása során egyetlen cél vezérelt bennünket: hogy egy helyen tegyük elérhetővé számotokra mindazokat a szolgáltatásokat, amelyek segítségével a Nagy Napot tényleg emlékezetessé tehetitek.

Csapattagok

Ismerjétek meg tagjainkat, és válasszatok minőségi esküvői szolgáltatóink közül. Válogatott csapattagjaink legfőbb célja ugyanis az igényes és magas szintű felvidéki esküvők megvalósítása.

A csapattagok külön‑külön foglalhatóak. A minőség minden esetben garantált!