Törvényes „hazai” esküvő külföldön, extra papírozás nélkül

« vissza

A legutóbbi népszámlálás alkalmával kiderült, 458 467 magyar él a Felvidéken. Arról, hogy ez miért van így, már több helyen írtunk, például itt is, közvetlenül a népszámlálási eredmények kihirdetése után. Két évtized alatt 109 ezerrel csökkent a felvidéki magyarság lélekszáma, az okok rendkívül összetettek, és jelen keretek között nem is tennék kísérletet az elemzésükre, de az biztos, hogy az egyik szóba jöhető ok a főként gazdasági okokból történő elvándorlás. (Persze, a fő ok nem ez, hanem az asszimiláció, de ez most nem témája ennek a bejegyzésnek. Bár lagzis portálként annyit azért elmondhatunk, hogy az ide vezető út vegyesházasságokkal van kikövezve.) Végezz el egy gondolatkísérletet: neked hány ismerősöd van, aki külföldre ment hosszabb-rövidebb időre dolgozni? Hány jött vissza közülük?

Aki külföldön él/dolgozik, és vissza szeretne jönni, általában a lagziját is hazahozza. Ha erre gazdasági vagy egyéb okokból nincs lehetőség, külföldön is házasságot lehet kötni, csak utána le kell fordíttatnod a házassági anyakönyvi kivonatot, illetve nem mindegyik külföldi országban megkötött esküvőt ismernek el automatikusan Szlovákiában. Szerencsére a Családjogi törvény és a Külügyi szolgálatról szóló törvény együttállása lehetőséget teremt arra, hogy – ha a befogadó állam törvényei is lehetővé teszik – külföldön is érvényes „szlovák” házasságot kössetek, feltéve, ha mindketten szlovák állampolgárok vagytok.

A 36/2005 Tt., Családjogi törvény 2§-a szerint házasságot kötni az anyakönyvi hivatalban, vagy bejegyzett, így erre jogosult egyháznál lehet. Ezt mindenki tudja. A következő paragrafusban viszont az áll: „A Szlovák Köztársaság állampolgára e törvény szerint házasságot köthet külföldön, a Szlovák Köztársaság arra illetékes szerve előtt.” Ezt általában már nem szokták elolvasni, mindenki leragad az anyakönyvnél vagy a templomnál. Pedig, ha gyorsan kell, nincs stabil hátországod otthon az otthoni szervezéshez, vagy csak ez egyszerűbb, vagy bármi más okod van rá, akkor Szlovákia nagykövetségein is köthetsz „szlovák” házasságot, olyant, amilyent mondjuk a dercsikai „emenvén” kötnének neked. Utána nem lesz semmi gondod a papírozással.

A Külügyi szolgálatról szóló, 325/2014-es törvény konzuli funkciókról szóló 10a paragrafusának h pontja ugyanis a konzuli feladatok közé sorolja az eskettetést is. Ehhez ugyanazokat a feltételeket kell teljesítened, mint ha a saját szlovákiai lakhelyeden szeretnél polgári házasságot kötni, tehát semmi extra.

Emellett két feltételnek kell még egyidejűleg teljesülni. A befogadó állam jogrendjének is meg kell engedni, hogy a nagykövetségen köttethessen házasság. A legalább az egyik félnek állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel kell rendelkezni az adott országban. Tehát sajnos, az, hogy kimentek Kubába mint jegyesek, és hazajöttök házasként, továbbra sem fog menni, ha nincs ott lakcímetek. (Illetve külsőségeiben valahogy mégis megoldható, de erről majd egy másik bejegyzésben írunk.) Az adott nagykövetségnek legalább az egyik jegyes esetében területi illetékességgel kell rendelkeznie.

A nagykövetségek listáját a Külügy- és Európai Ügyek Minisztériumának honlapján, ide kattintva találod. Láthatod, hogy nincs belőlük a világ mindegyik országában, hanem főleg a távoli régiókban, egy-egy nagykövetség több országban is képviseli Szlovákiát.

A tiszteletbeli konzulátusok (http://www.mzv.sk/sk/cestovanie_a_konzularne_info/honorarne_konzulaty_sr) az eskettetésre nem jogosultak, szóval csak a „rendes” nagykövetségeken próbálkozz. A Konzuli Főosztály azt javasolja, legkevesebb három hónappal a tervezett időpont előtt keresd fel az adott nagykövetséget. A házasságkötés iránti kérvényt pedig legkevesebb harminc nappal az esküvő időpontja előtt be kell nyújtani.

 

Kocur László vőfély – 0908 56 29 20

esküvők magyar és angol nyelven

www.vofely.sk

 

fotó: www.kalman.eu

Rólunk

A felvidekieskuvo.sk életre hívása során egyetlen cél vezérelt bennünket: hogy egy helyen tegyük elérhetővé számotokra mindazokat a szolgáltatásokat, amelyek segítségével a Nagy Napot tényleg emlékezetessé tehetitek.

Csapattagok

Ismerjétek meg tagjainkat, és válasszatok minőségi esküvői szolgáltatóink közül. Válogatott csapattagjaink legfőbb célja ugyanis az igényes és magas szintű felvidéki esküvők megvalósítása.

A csapattagok külön‑külön foglalhatóak. A minőség minden esetben garantált!